15. Sep 2020.

Zaječarci šetali za Kraljevicu!

U subotu 12. septembra, na nekoliko lokacija u Zaječaru i okolini organizovane su pešačke ture u okviru Dana pešačenja koji se tog datuma obeležio širom Srbije. Zaječarska inicijativa je u saradnji sa planinarsko-smučarskim društvom „Ljuba Nešić“, u sklopu svoje kampanje „Kraljevica za sve nas“ organizovala jednu od ruta, upravo na Kraljevici, u dužini od 4,5 km, i pozvala sve ljubitelje Kraljevice da provedu dan u prirodi i da šetnjom pokažu koliko ima Zaječaraca kojima je stalo do očuvanja ovog prirodnog dobra.

Cilj staze je bio ispred planinarskog doma PSD „Ljuba Nešić“, pokraj Istočne tvrđave iz 19. veka, gde su svi nakon šetnje mogli da se druže, osveže uz hranu i piće, saberu utiske, ali i da potpišu peticiju za zaštitu Spomen park-šume Kraljevica, kao prostora od izuzetnog značaja za stanovništvo grada Zaječara i društva uopšte, kao i za izradu detaljnog urbanističkog plana i ostalih neophodnih dokumenata za nesmetano plansko upravljanje, koju je veliki broj građana svojim potpisima već podržao. Peticiju je moguće potpisati i putem interneta i to OVDE.

Nije neophodno objašnjavati koliko Zaječarcima Kraljevica znači, ali treba istaći i pohvaliti sve koji su prepoznali trenutak i iskrenu ideju iza naše inicijative, jer ta zainteresovanost za dešavanja u našem neposrednom okruženju, koja se svih nas i te kako tiču, jasno poručuje da među našim sugrađanima postoji snažna svest o važnosti očuvanja naše Spomen park-šume. Nastavićemo sa organizacijom različitih aktivnosti, kroz koje želimo da uključimo javnost, naročito njen stručni deo, u proces odlučivanja o Kraljevici. Hvala PSD “Ljuba Nešić” i svim učesnicima dosadašnjih akcija na razumevanju, pomoći i podršci – istakli su iz Zaječarske inicijative.

Cilj kampanje „Kraljevica za sve nas“  jeste dosledna primena i sprovođenje Odluke o zaštiti spomen park-šume „Kraljevica“, kao i donošenje odgovarajućih dokumenata kojima bi se sprečile eventualne zloupotrebe, upravljanje Kraljevicom i njena namena jasno definisali, a  time i njeno očuvanje i razvoj dugoročnije obezbedili. Pored brojnih građana Zaječara, značaj ove inicijative prepoznala su i različita udruženja, koja su i sama korisnici prostora Kraljevice, te saradnja i razumevanje sa njima značajno pomaže u realizaciji ciljeva kampanje.

Projekat Kraljevica za sve nas Zaječarske inicijative realizuje se u okviru programa Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).