10. Nov 2019.

Diskusija: Učešće građana u planiranju i odlučivanju o javnim prostorima

Zaječarska inicijativa u utorak, 12. novembra 2019. godine sa početkom u 18h, organizuje javnu raspravu o učešću građana u planiranju i odlučivanju o javnim prostorima u Omladinskom centru (7. septembra 2). Podstaknuti učestalim diskusijama na temu radova i intervencija na javnim površinama, kako u samom Zaječaru tako i na nivou Republike, organizujemo javnu diskusiju sa ciljem da se kroz otvoreni razgovor sa građanima otklone nedoumice vezane za pomenutu problematiku, kao i da se ukaže na neophodnost učešća samih građana i stručne javnosti u urbanom planiranju i donošenju odluka o javnim prostorima. Cilj diskusije nije da se kritikuju dosadašnje odluke i rešenja, već da se rasprava otvori za širu javnost i da se u nju uključe svi relevantni faktori, kojih se ona tiče. Idejan nam je da se kroz ovu diskusiju dodatknemo i konkretnih primera u gradu, poput rekonstrukcije ulice Ivana Milutinovića, izmeštanja česme na Skveru i dr. koji su podelili su i zbunili javnost u Zaječaru. Tako je ovo prilika da se na jednom mestu okupe građani i ljudi od struke i da razgovaraju o ovim značajnim temama za grad i njegove meštane. Građanima će se obratiti gosti javne tribine: - Mirko Popović, programski direktor Regulatornog instituta za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine, - Jovan Rajić, advokat i predsednik UO Regulatornog instituta za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine,  - Božena Stojić, urbanistkinja, Institut za urbane politike.  Na ovu raspravu su pozvani i predstavnici Odeljenja za urbanizam, građevinske i komunalno-stambene poslove Grada Zaječara.  Vitalne diskusije realizujemo u saradnji sa Međunarodnim centrom Olof Palme.

Pročitaj više
08. Nov 2019.

Novi konkursi za đačke parlamente u Timočkoj krajini

U okviru svojih programa “Mladi u pokretu” i “Školski izbori”, Zaječarska inicijativa je raspisala nove konkurse namenjene đačkim parlamentima širom Timočke krajine. Kroz ove programe svi učenici će dobiti mogućnost za demokratsko i građansko obrazovanje, na način prilagođen njima samima i kroz aktivnosti koje će biti u prilici da sami osmisle. Program “Mladi u pokretu” do sada je podržao preko 80 projekata koji su motivisali i pomogli mladima da se angažuju u svojim školama i lokalnim zajednicama, i da se kroz angažman bliže upoznaju sa pojmovima poput demokratije, aktivizma, ljudskih prava i dr. “Školski izbori” su program koji je već uspešno testiran u Zaječaru, što je bio podsticaj da se on unapredi i proširi. Učenici su tada prolazili kroz pravi izborni proces. Bili su u prilici da prikupe potpise za svoju kandidaturu, da planiraju i realizuju kampanju u školi, učestvuju u javnim debatama, i da se na zabavan i kreativan način upoznaju sa demokratskim procesima i institucijama, i ohrabre se za dalje učešće u društvenom i političkom  životu. U okviru programa „Mladi u pokretu“, parlamenti mogu da konkurišu za maksimalni iznos od 800 američkih dolara u dinarskoj protivvrednosti, dok će za svoje kampanje kandidati na školskim izborima imati na raspolaganju sredstva na osnovu prethodno dostavljenog i odobrenog budžeta kampanje. Konkursi su raspisani 1. novembra, a krajnji rok za prijavljivanje za učešće u ovim programima je 02. decembra 2019. godine. Sve informacije, kao i konkursni materijali dostupni su na stranici www.ziman.rs.

Pročitaj više
Sastanak_vitalne_ideje
04. Sep 2019.

Zaječarska inicijativa predstavila Vitalne ideje

Zaječarska inicijativa je u sredu, 4. septembra 2019. godine održala sastanak sa predstavnicima Saveta gradskih mesnih zajednica u Zaječaru i predstavila program «Vitalne ideje», koji sprovodi u saradnji sa Međunarodnim centrom Olof Palme iz Švedske. Cilj programa «Vitalne ideje» jeste da uključi građane u donošenje odluka i rešavanje problema u svojim mesnim zajednicama. Tokom 2019. godine, Zaječarska inicijativa će podržati 3 mini projekta građana usmerenih na rešavanje specifičnih problema u njihovim mesnim zajednicama. Osnovni kriterijum programa jeste da problem koji će se rešavati predlože i izaberu građani, kao i da budu aktivno uključeni u njegovo rešavanje. Zaječarska inicijativa će donirati do 2.000 eura po mini projektu. Ovaj ciklus programa će obuhvatiti samo gradske mesne zajednice. Predviđeno je da Saveti mesnih zajednica imaju ključnu ulogu u ovom programo i to pre svega u vidu promocije programa, prikupljanja ideja, izbora problema koji će se rešavati i pružanja podrške pri sprovođenju projekta.   

Pročitaj više
01. Jul 2019.

Održan završni seminar u okviru programa Mladi u pokretu

Zaječarska inicijativa je i ove godine okupila predstavnika đačkih parlamenata koji su podržani kroz program Mladi u pokretu kako bi stekli dodatne veštine i razmenili iskustva. Zavšrni seminar je održan u hotelu Jezero na Borskom jezeru, a učestvovali su predstavnici parlamenata sledećih škola: Ekonomsko-trgovinska škola iz Zaječara, zaječarska Gimnazija, gimnazija Bora Stanković iz Bora, gimnazija Mile Arsenijević Bandera iz Majdanpeka, Tehnička škola iz Zaječara i Ekonomsko-trgovinska škola iz Bora. Učesnici seminara su učili o timskom radu, kreiranju poruke, mapiranju i izboru problema i javnom nastupu, a na samom kraju gledali su film Talas (Die Welle). Poslednjeg dana seminara, proglašene su tri najbolja projekta za koja su glasali svi učesnici seminara. Ove godine najbolje ocenjen projekat bio je ‘’We Stand Together’’ gimnazije ‘’Bora Stanković iz Bora. Na drugom mestu je bio projekat ‘’Perpetuum mobile’’ zaječarskih gimnazijalaca, a treću poziciju je osvojila Tehnička škola, takođe iz Zaječara sa projektom ‘’Ne čekaj promenu, budi promena’’.  

Pročitaj više
Otvaranje_bašte
21. Jun 2019.

Svečano otvorena bašta Omladinskog centra

Više nema predaha za Omladinski centar tokom leta. U petak, 21. juna, tačno u 20h, Omladinski centar je otvorio kapije svoje letnje bašte. Još od svog osnivanja, centar je stavljao katanac na vrata krajem maja, a isti je skidao na jesen, kada sunce prestane da bude neumoljivo. Od ovog juna, u originalnom ambijentu, nastaviće se dešavanja i emisija energije po kojima je Omladinski centar poznat. Na otvaranju letnje baste je nastupio zaječarski sastav Sevdah metal bend, koji je inače svoj prvi koncert u Zaječaru održao baš u Omladinskom centru. Renoviranje dvorišta Omladinskog centra i njegovo pretvaranje u letnju baštu je podržala Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) u okviru programa "Promocija zapošljavanja mladih"

Pročitaj više