Info Covid 019

Info Covid 019

 

Tokom pandemije Korona virusa, Zaječarska inicijativa je podržala kreiranje velikog broja medijskih sadržaja posvećenih ovoj temi. Cilj je bio da se građanima pruži što bolji uvid u naučna, medicinska tumačenja i objašnjenja pandemije i njenih pratećih društvenih fenomena.

U emisijama su sagovornici bili epidemiolozi, infektolozi, imunolozi, biolozi, farmaceuti, pedijatri, psiholozi, filozofi, fizičari, novinari, koji su odgovarali, kako na aktuelna pitanja opšte prirode, tako i na pojedinačna pitanja i nedoumice gledalaca.Korona virus i nauka: Emisija na fejsbuk kanalu Omladinskog centra, razgovor o kovidu sa istaknutim lokalnim medicinskim radnicima i odgovori na nedoumice i pitanja građana/gledalaca vezane za virus, padndemiju i vakcinaciju.

Korona virus i institucije: Serija analitičkih tekstova, članaka i intervjua o radu lokalnih zaječarskih institucija i javnih službi tokom pandemije korona virusa, objavljenih na portalu Glas Zaječara.


Konspirator podkast:
Paralelno sa pandemijom Covid 19 virusa, širi se i infodemija - epidemija dezinformacija, poluinformacija i lažnih vesti, Konspirator je kritički osvrt na najrasprostranjenije teorije zavere u medijima i na dr. mrežama. koje se kroz razgovor sa uvaženim gostima iz sveta društvenih i prirodnih nauka analiziraju i dekonstruišu. Podkast je dostupan na audio platformi Anchor

 

Ovaj projekat je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske "Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT", koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Kanda, Kodža i Nebojša uživo

Završena letnja sezona u bašti Omladinskog centra

 

Završena je još jedna letnja sezona u bašti Omladinskog centra. Pored nekoliko lokalnih bendova, tokom leta, na bini u bašti nastupale su i regionalne zvezde poput bendova Dža ili Bu, Artan Lili, Tanja Jovićević (Oktobar 1864), Kanda kodža i Nebojša, Kendi, Bjesovi, Električni orgazam (dva koncerta). Uprkos pandemiji Covid-19 virusa, sezona je uspešno okončana, u koncertima je uživao veliki broj ljudi, ali i sam kafić je bogatom ponudom privukao brojne goste.

Omladinski centar Zaječar je ključna i jedinstvena institucija za podršku mladim ljudima u Zaječaru. Stvorila ga je (2009. godine) Zaječarska inicijativa, kroz javno-privatno partnerstvo sa gradom Zaječarom. Grad je ustupio prostor – sprat zgrade koja se nalazila u potpuno ruiniranom stanju, dok je Zaječarska inicijativa uspela da od nemačke fondacije Schueler Helfen Leben, kroz donaciju dobije sredstva za rekonstrukciju zgrade, opremanje centra i njegove programe.

Omladinski centar je zvanično otvoren 4. maja 2010. godine i od tada je u njemu održano preko 500 koncerata (nastupilo je i 45 inostranih muzičkih bendova iz 22 zemlje), 237 projekcija filmova, 70 humanitarnih događaja, 135 događaja iz različitih oblasti kuluture (književne večeri, izložbe…), 67 javnih debata i preko 980 edukativnih radionica. Letnja bašta Omladinskog centra je otvorena 2018. godine.

Početak zimske sezone, odnosno rada u zatvorenom delu, odložen je i zavisiće od epidemiološke situacije i pratećih mera.

 

 

(Foto: Mikica Andrejić)

Omladinski centar Zaječar

Omladinski centar Zaječar je ključna i jedinstvena institucija za podršku mladim ljudima u Zaječaru. Stvorila ga je, 2009. godine, Zaječarska inicijativa kroz javnom privatno partnerstvo sa gradom Zaječarom. Grad je ustupio prostor – sprat zgrade koja se nalazila u potpuno ruiniranom stanju, dok je Zaječarska inicijativa uspela da od nemačke fondacije Schueler Helfen Leben, kroz donaciju dobije sredstva za rekonstrukciju zgrade, opremanje centra i njegove programe. Omladinski centar je zvanično otvoren 4. maja 2010. godine. Broj mladih ljudi koji je prošao kroz njegove inovativne programe se bukvalno broji u hiljadama. Centar svake godine organizuje brojne kreativne radionice i kurseve za mlade iz oblasti kao što su fotografija, strip, kreativnog pisanja, primenjenog dizajna, glume i drugog. Ogroman je i doprinos centra na polju kulture – on je stecište redovnih dešavanja poput koncerata, izložbi i projekcija filmova nezavisne produkcije. Prepoznat je i kao mesto koje fokus stavlja na humanitarne događaje, kroz koje se svake godine prikupi na stotine hiljada dinara za različite lokalne probleme i potrebe. Danas se centar finansira na skroz inovativne načine - kroz rad Omladinskog kafea, koji je sastavni deo centra, kao i kroz donacije prikupljene putem crowdfunding-a. Omladinski kafe je veoma uspešan primer društvenog preduzetništva pošto se generisani prihod ulaže u potpunosti u rad Omladinskog centra i njegove programe namenjene mladim ljudima. Od 2018. godine, deo prihoda Omladinskog kafe odlazi i u poseban “Vitalni fond” namenjen za goruće problem u zajednici. Pored toga što predstavlja važno okupljalište cele zajednice, Omladinsk centar je i jedinstveni prostor u gradu koji je potpuno otvoren za javne diskusije i teme koje su od značaja za loklanu zajednicu. Juna 2019. godine je otvorena i letnja bašta Omladinskog centra.