Re:COVID - podrška u doba pandemije

Odabrane su tri lokalne organizacije civilnog društva, koje će Zaječarska inicijativa podržati da odgovore na hitne potrebe izazvane epidemijom virusa COVID-19 kod ranjivih/ciljnih grupa stanovništva sa kojima rade. U okviru Re:Covid programa, one će u narednom periodu realizovati projekte usmerene ka svojim korisnicima, a nakon adekvatnog treninga i obuke - deo sredstava prikupiće i putem crowdfunding kampanja.

 

1. Jednaka šansa za sve! – radno osposobljavanje mladih sa intelektualnim teškoćama

Udruženje građana "RIME" želi da radno angažuje mlade osobe sa intelektualnim teškoćama, koje bi kroz proizvodni proces pravljenja papira od pakli cigareta stekle značajno iskustvo u radu, učile o pravilima rada i odnosima na radnom mestu, i imale veće šanse za buduće zaposlenje.

 

2. Novogodišnji paketići za decu obolelu od cerebralne paralize

Društvo obolelih od cerebralne i dečije paralize Zaječar ima cilj da deci sa cerebralnom paralizom ulepša novogodišnje i božićne praznike, koji su pred nama.

 3. Za čiste posteljine u porodilištu!

Centar za trudnice, roditelje i klince – TRK prikuplja sredstva za veš mašinu, koja bi zaječarskom porodilištu obezbedila bolje uslove, a bebama u njemu bezbedniji boravak.

 

Organizacije su konkurisale za iznos od 2.500 američkih dolara, u dinarskoj protivvrednosti.

Sprovođenje ovog konkursa je omogućeno zahvaljujući podršci Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i američkog naroda kroz Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID).

 

Razvoj zajednice

Zaječarska inicijativa još od 2007. godine realizuje programe donacija namenjenih registrovanim udrženjima građana, kao i neformalnim grupama iz Timočke krajine. Ovakvi programi su se pokazali kao izuzetno efikasni, pošto pružaju mogućnost da se građani podrže u suočavanju sa lokalnim izazovima i potrebama. Pri tom, Zaječarska inicijativa nastoji da se kroz ove programe bavi onim temama koje su od ključnog značaja za lokalne zajednice. Programi imaju i dodatnu vrednost u tome što osnažuju udruženja slabijih kapaciteta i neformalne grupe građana. Donacije se razlikuju od programa do programa i kreću se u visini od 500 do 6.000 američkih dolara. Zaječarska inicijativa je do sada realizovala sledeće programe donacija:

Transformator

Obnova

Kultivacija

Mapa donacija