Kraljevica (Forto: Mikica Andrejić)

Rambo Amadeus i Zaječarska inicijativa za Kraljevicu

Zaječarska inicijativa je udružila snage sa poznatim muzičarem i eko-aktivistom, Rambom Amadeusom i snimila spot za pesmu Ne seci me u znak podrške inicijativi za zaštitu Park šume Kraljevica.

Kao i brojne zelene površine širom zemlje, zaječarska Spomen park - šuma „Kraljevica“ je već dugi niz godina ugrožena nemarom i neodgovornošću nadležnih institucija, kojima ona, za razliku od brojnih građana Zaječara, nije na listi prioriteta. Postojeća Odluka o njenoj zaštiti se ne sprovodi dosledno, a planovi i ideje o unapređivanju ili uvođenju novih sadržaja su u domenu fikcije. Bespravna seča, šumski požari, deponije, ad-hoc gradnja i dugogodišnje zanemarivanje prete da njene prirodne, istorijske i kulturne vrednosti pretvore u ruglo grada.

Međutim, nedavno je Zavod za zaštitu prirode Srbije objavio da planira preliminarnu valorizaciju i izlazak stručnih saradnika na teren, kako bi vrednovali područje Spomen park-šume "Kraljevica" - i utvrdili mogućnost njegove zaštite.

Spot pogledajte OVDE
(Foto: Mikica Andrejić)

Zaječarska inicijativa

Zaječarska inicijativa je udruženje građana osnovano 2001. godine. Osnovali su je uglavnom mladi ljudi koji su želeli da doprinesu promenama u društvu koje su tada počele da se dešavaju. Tokom prethodne decenije i po, Zaječarska inicijativa je iz lokalne grupe aktivista prerasla u organizaciju sa jasno definisanim programima, razvijenim procedurama i politikama rada i profesionalnim osobljem. 2010. godine, Zaječarska inicijativa je pokrenula Omladinski centar Zaječar, za koji je dobila i priznanje Mladgrad. Inicijativa je takođe osnovala i prvu fondaciju za razvoj zajednice “Iskorak”, 2013. godine. Danas Zaječarska inicijativa predstavlja najveću grant-making organizaciju koja deluje na lokalnom nivou u zemlji sa preko 300.000 američkih dolara uloženih u više od 180 projekata u Timočkoj krajini kroz programe donacija.