02. Dec 2019.

Puna sala Omladinskog centra na tribini o nastanku (i nestanku) tonske arhive Radio Zaječara

U ponedeljak 25. 11. 2019. Zaječarska inicijativa je organizovala javnu debatu u prostorijama Omladinskog centra. Ovo je prva u nizu od nekoliko tribina sa zajedničkim nazivom “Raščivijavanje” koje će biti organizovane u narednom periodu i baviće se temama od značaja za lokalnu zajednicu.

Tema prvog izdanja “Raščivijavanja” bila je arhiva Radio Zaječara, tačnije: njen nastanak, razvoj i – pitanje koje je najveće interesovanje izazvalo među mnogobrojnim građanima koji su prisustvovali i učestvovali u debati – njena sudbina nakon gašenja Radio Zaječara. Radio Zaječar je (bio) druga najstarija radio stanica u Srbiji, čiji je signal, nakon više od 70 godina emitovanja, ugašen posle poslednje neuspešne privatizacije 2016. godine. Bogata muzička i tonska arhiva koju je on posedovao, bila je društveno dobro od neprocenjive istorijske i kulturne vrednosti. Deo arhive je rasprodat na javnim licitacijama, kako bi se namirili radnici koji su potraživali dugovanja, ali širi auditorijum nikada nije imao pouzdana saznanja šta se zapravo sa njom u celini dogodilo i u čijem je vlasništvu sada, kao i kako je moguće da niko nije prepoznao njen značaj i reagovao tada?

Urednica i voditeljka tribine bila je Danijela Nedeljković a govornici su bili:

Tihomir Pavlović,
Irena Jović Stanojević,
Branislav Dervišević – novinari, voditelji i urednici Radio televizije Zaječar,
Vladimir Janković Đak – tonac Radio Zaječara
Velibor Todorov - nekadašnji direktor Radio televizije Zaječar i sadašnji direktor Istorijskog arhiva “Timočka krajina” u Zaječaru.

Snimak tribine dostupan je na Facebook strani Omladinskog centra, ili na sledećem linku:  https://www.facebook.com/omladinski.centar/videos/574692863281204/.