26. Nov 2019.

Galimatijas – podkast uživo u Omladinskom centru

U Omladinskom centru je krenuo Galimatijas podkas’ ! Stevan Jovanović i Boris Živulović u ulogama urednika i voditelja, pokušavaju da iz galimatijasa (zbrka pojmova, nerazuman govor, zamršem, smušen, nepregledan misaoni proces...) kojim smo svakodnevno okruženi izvuku i ogole smisao, kao i one poruke koje su vredne tumačenja. Uz osvrt na kulturna i društvena dešavanja u Zaječaru i goste iz različitih sfera, voditeljski duo se domišljato i uz oslanjanje na mehanizme ironije i sarkazma, bavi galimatijasom tema iz svakodnevnog života Zaječaraca, i na jedan inovativan i zabavan način podstiče kritičko mišljenje.

“Voleli bismo da ovaj naš Galimatijas PodKas shvatite kao jednu mudroliju – kao naš, a možda i vaš, odgovor na sve ono magnoveno i trepetno, sve ono što se jezikom ne čini, a trebalo bi da se čini. Sve ono što nam se na svaki mogući način nudi podražavajući i podržavajući sveti  nedokučivi vrhovni smisao mas-medija i onog što mas-medij sobom nosi i pronosi“ – kažu autori i voditelji, i dodaju da “većeg galimatijasa, savršenije zbrke pojmova, ispreturanih tema, iskrivljenih pitanja i izvrnute problematike – ovo naročito u izvođenju onih koji su na pogrešnom mestu u pravo vreme, onih čiji govor, za predikaonicom ili pred mikrofonima, veliča zbrku načinjenu pogrešnom i lošom upotrebom reči i čini pravi lom i nejasnoću; onih kojima je dozvoljeno da ne znaju sa pozicija sa kojih bi barem to trebalo da znaju, onih bez ikakavog plana i redosleda, onih koji se predstavnicima našim nazivaju, onih koji se tako dobro bave zavaravanjem naroda  kako bi sebi stvorili lagodniji život – nema!”

Galimatijas podkas’ održava se svakog drugog četvrtka u Omladinskom centru u 20 časova, a moguće ga je gledati i putem Facebook stranice Omladinskog centra. Kako će do kraja kalendarske godine svetlost dana ugledati i web sajt Omladinskog centra, sve epizode Galimatijasa će upravo dobiti svoj stalni dom. Galimatijas podkas’ se realizuje u partnerstvu sa Fondacijom za otvoreno društvo.