26. Nov 2019.

Transformator

Jedna od najuspešnijih priča sigurno je realizacija “Transformator” programa, čiji je osnovni cilj bio rešavanje prioritetnih problema u lokalnim zajednicama na području Timočke krajine kroz motivisanje njenih građana, kako bi sami odabrali i pokrenuli inicijative od značaja za poboljšanje kvaliteta života čitave zajednice. Naročit naglasak stavljen je na one inicijative koje se tiču transformacije i adaptacije javnih prostora i njihovog korišćenja, ohrabrivanja i podrške marginalizovanim grupama stanovništva, zaštite životne okoline, razvoja i negovanja filantropije u lokalnoj zajednici i na nivou “susedstva”, kao i osnaživanje mladih u njima.

Program je realizovan tokom 2013. i 2014. godine, kada je podržano ukupno 14 projekata iz Zaječara, Boljevca, Bora, Kladova, Majdanpeka, Knjaževca i Sokobanje. Za ukupnu vrednost sredstava u iznosu od 60 hiljada dolara, konkurisalo je preko 60 udruženja građana i neformalnih grupa.

Neka od konkretnih dostignuća ovog programa su: otvoreni omladinski klubovi u Boljevcu i Knjaževcu, otvoren umetnički paviljon u Majdanpeku, renovirana trim staza u Zaječaru kao i košarkaško igralište u naselju Kraljevica, zatim uređenje kuće i dvorišta za potrebe osoba ometenih u razvoju u Zaječaru, raščišćavanje, obeležavanje i uređivanje prostora u i oko Banja pećine i dr. Najveći deo postignutih rezultata na ovim lokacijama, uočljiv je i trajan do današnjeg dana.

Zaječarska inicijativa je snimila i dokumentarni film o inicijativma koje je podržala, nazvavši ga "Heroji grada". Film možete pogledati ovde

Program “Transformator”, Zaječarska inicijativa realizovala je uz podšku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) kroz program „Građansko društvo za budućnost“ koji sprovodi Institut za održive zajednice (ISC).