26. Nov 2019.

Dan solidarnosti

Dan solidarnosti bio je uspešna inicijativa izvedena u saradnji sa učenicima srednjih škola u Zaječaru i brojnim lokalnim preduzećima. Od preko 600 prijavljenih učenika, odabrano je 253, koji su proveli jedan dan volontirajući u jednom od 106 malih i srednjih preduzeća, što ovu inicijativu čini najobimnijom filantropskom akcijom, sprovedenom u Istočnoj Srbiji.

Učenici su dan (13.11.2015), umesto u školi, proveli volontirajući i učestvujući u delatostima preduzeća po sopstvenom izboru. Preduzeća su zauzvrat, donirala sredstva za cilj koji su učenici sami odabrali. Za jedan dan prikupljeno je 1500 evra, koji su donirani za uređenje park-šume Kraljevica.

Razlozi za ovakav odabir leže u činjenici da je Kraljevica lokacija koju mnogi Zaječarci smatraju simbolom svog grada, o kojem, nažalost, dugi niz godina nije dovoljno brinuto. Staze su bile zarasle, neobeležene i sa slabim osvetljenjem. “Zaječarska inicijativa” i fondacija “Iskorak”, u saradnji sa mladim srednjoškolcima, na ovaj način su pokušali da doprinesu očuvanju Kraljevice, kao jednog od najznačajnijih i najvrednijih prirodnih bogatstava Zaječara i Zaječaraca.