24. Apr 2023.

Budući predsednici učeničkih parlamenata na treningu sa Zaječarskom inicijativom.

Kandidati za buduće predsednike učeničkih parlamenta iz šest gradova su učestvovali u vikend-treningu održanom na Borskom jezeru u okviru programa Školski izbori. Dvadeset dvoje učenika/kandidata su tokom dva dana, zajedno sa mentorima i svojim vršnjacima, pripremali i planirali svoje kampanje, kreirali poruke, uvežbavali javni nastup.

Kampanje u školama počinju uskoro i trajaće dve nedelje, a onda će početkom juna biti održani i školski izbori, na kojima će biti izabrani predsednici parlamenata za školsku 23/24 godinu. Onim kandidatima kojima ostali đaci poklone poverenje, svoje predsedničke mandate će otpočeti u septembru 2023.  

Kroz ovaj program, Zaječarska inicijativa pruža kompletnu tehničku, mentorsku i finansijsku podršku đačkim parlamentima da isplaniraju, pripreme i sprovedu školske izbore. Kroz veoma zabavan proces, učenici i učenice srednjih škola će imati priliku da sakupljaju potpise za svoju kandidaturu, okupe svoje izborne timove, učestvuju na edukaciji o izborima i sprovedu prave kampanje u svojim školama. Kandidati i njihovi timovi će za svoje kampanje imati na raspolaganju sredstva na osnovu prethodno dostavljenog i odobrenog budžeta kampanje.

Cilj programa „Školski izbori“ je da se đačkim parlamentima srednjih škola omogući da svoje predsednike i predsednice izaberu kroz prave i direktne izbore. Školski izbori su veoma efikasan način da mladi uče o demokratiji, izborima i srodnim temama, kao i da stiču poverenje u demokratske institucije i procese.

Zaječarska inicijativa je sa velikim uspehom organizovala školske izbore u nekoliko gradova, što ju je podstaklo da ovaj program konstatntno proširuje i unapređuje.

 

ZImanov program malih donacija realizuje Zaječarska inicijativa u saradnji sa Fondacijom Iskorak, uz podršku National Endowment for Democracy.