Mladi u pokretu
21. Mar 2023.

Mladi u pokretu

Proteklog vikenda u Zaječaru je održan uvodni seminar sa predstavnicima đačkih parlamenata iz nekoliko gradova, koji će učestvovati u programu Zaječarske inicijative Mladi u pokretu. Učenici iz regiona su predstavili projekte koje će u narednom periodu sprovoditi u okviru svojih škola. 

Projekte će realizovati đaci iz Medicinske škole u Zaječaru, SŠ Branislav Nušić u Sokobanji, gimnazije Bora Stanković u Boru, Ekonomsko-trgovinske škole u Boru, gimnazije Svetozar Marković u Jagodini, Gimnazije u Paraćinu, Gimnazije u Negotinu, Gimnazije u Knjaževcu i Gimnazije u Zaječaru.

Mladi  su prepoznali različite probleme u svojim školama, vršnjačkim grupama i zajednicama i definisali ciljeve svojih projekata u skladu sa time. Neki od ciljeva su uspostavljanje bolje komunikacije na relaciji profesori-učenici, unapređenje rada škole, podizanje svesti o važnosti i razvijanje kritičkog mišljenja, razbijanje predrasuda o manjinama u društvu. Aktivnosti putem kojih će se oni obraćati javnosti su tribine, debate, radionice, ali i slikanje murala, književne večeri, predavanja profesora.

Cilj Mladih u pokretu je da se mladima ponudi dodatna mogućnost za demokratsko i građansko obrazovanje i to kroz aktivnosti koje sami osmisle i realizuju. Zaječarska inicijativa već 17 godina radi sa mladima i pomaže im da se njihov glas čuje. Do sada je kroz program Mladi u pokretu podržano preko 90 projekata učeničkih parlamenata koji su omogućili mladima da učine nešto dobro u svojoj školi i zajednici, kao i da steknu znanja u vezi sa temama kao što su demokratija, aktivizam, ljudska prava i dr.

Mlade u pokretu realizuje Zaječarska inicijativa  uz podršku National Endowment for Democracy.