11. Aug 2022.

Pisalište: radionica kreativnog pisanja

 

U bašti Omladinskog centra u Zaječaru održano je završno veče "Pisališta", na kojem su se publici predstavili neki od polaznika radionica kreativnog pisanja iz Novog Sada i Zaječara. Oni su predstavili poeziju koja je nastajala na radionicama, ili koja je bila inspirasana radom na njima i govorili o značaju ovakvog procesa i koliko je on bio formativan za njih. Njihova poezija biće objavljena na posebnom blogu, kao i u štampanom zborniku. 
Književne radionice pod nazivom “Pisalište” su već dugi niz godina deo redovnog programa Omladinskom centru CK13 u Novom Sadu, a vodi ih pisac Đorđe Majstorović. Radioničarski rad se sastoji od vežbi samostalnog i zajedničkog pisanja proze, poezije i međužanrovskih tekstova na društveno-angažovane teme.

Učestvovali su Tara Lekić, Ana Stojanović i Milan Tica. Moderator je bio Đorđe Majstorović.

Tara Lekić je iz Novog Sada gde trenutno pohađa master studije iz francuskog jezika i književnosti. Autorka je zbirke pesama “Loše žvake” (Karlovačka gimnazija, 2016.), a njene pesme se nalaze i u zbornicima i književnim časopisima (Šraf, Sve je poezija, Libartes). Saradnica je časopisa Libartes i izdavačke kuće Slavitude. Polaznica je radionice kreativnog pisanja koju vodi Ana Marija Grbić u Beogradu, kao i Pisališta u CK13 u Novom Sadu. Prevodi sa francuskog, italijanskog i engleskog jezika.
Milan Tica je rođen u Novom Sadu gde je i diplomirao je na Odseku za srpsku književnost i jezik na Filozofskom fakultetu. Objavljuje filmske recenzije na web portalima, a trenutno piše scenarije za emisije: “Van granica Holivuda” i “Pričajmo o filmu”, koje se emituju na youtube platformi na kanalu “Filmadžija”. Piše kratke priče i poeziju. Njegov rukopis “Iz albuma nestalog u požaru” biće objavljen u ediciji “Prva knjiga Matice srpske”.
Ana Stojanović je iz Zaječara, trenutno na studijama psihologije u Novom Sadu. Od 2018. godine piše poeziju koju ćete imati prilike da čitate na blogu koji će nastati nakon serijala “Pisalište” u Zaječaru.
Radionice “Pisalište” se sprovode kroz program “Dekocentracija kulture” koji zajednički realizuju Zaječarska inicijativa i Omladinski centar CK13, a dobio je podršku od strane Švajcarske vlade u okviru projekta “Kultura za demokratiju” koji sprovodi Hartefakt fond.