Re:Covid
02. Feb 2022.

Re:COVID


Zaječarska inicijativa podržala je tri lokalne organizacije civilnog društva da odgovore na hitne potrebe izazvane epidemijom virusa COVID-19 kod ranjivih/ciljnih grupa stanovništva sa kojima rade. U okviru Re:Covid programa, one realizuju projekte usmerene ka svojim korisnicima, a nakon adekvatnog treninga i obuke - deo sredstava za realizaciju prikupili su i putem crowdfunding kampanja.

 

1. Jednaka šansa za sve! – radno osposobljavanje mladih sa intelektualnim teškoćama

Udruženje građana "RIME" je radno angažovalo mlade osobe sa intelektualnim teškoćama, koje su kroz proizvodni proces pravljenja papira od pakli cigareta stekle značajno iskustvo u radu, učile o pravilima rada i odnosima na radnom mestu, i imale veće šanse za buduće zaposlenje. Povodom početka projekta, gostovali su na lokalnim televizijama, gde su projekat predstavili i pozvali građane i organizacije da učestvuju u uspostavljanju solidarne ekonomije. Nakon izrade materijala za marketinške aktivnosti, započeli su i svoju crowdfunding kampanju. Sakupljena je i velika količina utrošenih paklica za cigarete, koje su osnovna sirovina u procesu proizvodnje. Organizovana je kooperativa u kojoj su dve aktivistikinje RIMA provele pet dana sa edukatorima i prošle sve procese proizvodnje. U planu je i jednodnevni seminar „Kako pokrenuti solidarnu kooperativu“, čim epidemiološki uslovi budu dozvolili njeno održavanje.

 

2. Pruži ruku! - Društvo obolelih od cerebralne i dečije paralize Zaječar

Društvo obolelih od cerebralne i dečije paralize Zaječar je deci sa invaliditetom ulepšalo novogodišnje i božićne praznike poklonivši im 30 novogodišnjih paketića, koji su prikupljenu putem crowdfunding kampanje. Takođe, svojim korisnicima i drugim osobama sa invaliditetom, podelili su 30 paketa sa maskama i sredstvima za higijenu. Sprovedena je anketa među porodicima koje imaju bar jednog člana sa invaliditetom i njeni rezultati biče objavljeni uskoro. Organizovano je i realizovano dežurstvo kraj telefona, zahvaljujući kome je društvo dobilo nekoliko novih članova.

 

 3. Za čiste posteljine u porodilištu! – Centar TRK

Centar za trudnice, roditelje i klince – TRK je sredstva prikupljena putem veoma uspešne crowdfunding kampanje preusmerio u kupovinu paketića za bebe. Takođe, orgranizovaće i podkast u kojem će ugostiti doktore/lekare i sa njima razgovarati o trudnoći u doba pandemije, vakcinaciji trudnica i dojilja i srodnim temama.

 

Organizacije su konkurisale za iznos od 2.500 američkih dolara, u dinarskoj protivvrednosti.

Sprovođenje ovog konkursa je omogućeno zahvaljujući podršci Balkanskog fonda za demokratiju Nemačkog Maršalovog fonda SAD i američkog naroda kroz Američku agenciju za međunarodni razvoj (USAID).