ZI
03. Dec 2020.

Rambo Amadeus i Zaječarska inicijativa za očuvanje Kraljevice!

 

U saradnji sa Rambom Amadeusom, osmislili smo i snimili pesmu i video spot za kampanju očuvanja Spomen park-šume "Kraljevica" u Zaječaru.
Kraljevica, kao i mnogobrojne zelene površine širom naše zemlje, ugrožena je nemarom i neodgovornošću nadležnih institucija, kojima ona, za razliku od brojnih građana Zaječara, nije na listi prioriteta. Postojeća Odluka o njenoj zaštiti se ne sprovodi dosledno, a planovi i ideje o unapređivanju ili uvođenju novih sadržaja su u domenu fikcije. Bespravna seča, šumski požari, deponije, ad-hoc gradnja i dugogodišnje zanemarivanje, prete da njene prirodne, istorijske i kulturne vrednosti pretvore u ruglo grada. Neophodno je donošenje odgovarajućih dokumenata kojima bi se sprečile eventualne zloupotrebe, upravljanje Kraljevicom i njena namena jasno definisali, a time i njeno očuvanje i razvoj dugoročno obezbedili.

Zaječarska inicijativa već duže vreme ukazuje na loše stanje u kojem se Kraljevica nalazi. Prepoznavši ideju iza inicijative i njen cilj - svetski mega car, Rambo Amadeus se odazvao pozivu i nakon par nedelja dogovaranja, planiranja i snimanja, javnosti su predstavljeni spot i pesma: Rambo Amadeus & Zaječarska inicijativa - Ne seci me

Projekat "Kraljevica za sve nas" se realizuje u okviru projekta Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbijekoji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Sadržaj videa isključivo je odgovornost Zaječarske inicijative i ne predstavlja nužno stavove USAID-a, Vlade SAD ili BOŠ-a.