Šta želimo od Kraljevice - tribina u Omladinskom centru
03. Nov 2020.

Javne diskusije u doba korona virusa

 

Usled epidemioloških mera za suzbijanje korona virusa u Srbiji, bili smo prinuđeni da dve tribine koje smo nedavno organizovali ne budu otvorene za posetioce, građane i građanke Zaječara, već su one bile prenošene putem Fejsbuk stranice Omladinskog centra.

U utorak, 27. oktobra Zaječarska inicijativa je organizovala javnu online tribinu, pod nazivom Kakvu Kraljevicu želimo?

Gosti tribine bili su Dejan Vučković - inženjer šumarstva, Anđela Risantijević - novinarka iz Zaječara i Dobrica Veselinović – predstavnik inicijative Ne davimo Beograd. Na diskusiju su pozvani i predstavnici Odeljenja za urbanizam, građevinske i komunalno-stambene poslove, predstavnici Gradskog veća i JKP Timok održavanje, međutim, za odgovor smo ostali uskraćeni.

Akteri diskusije pokušali su da odgovore na pitanja i dileme vezane za prostorno uređenje Spomen park šume Kraljevica

Koliko prostorno planiranje može da utiče na očuvanje i razvoj Kraljevice? Koja su aktuelna, a koja moguća rešenja za njeno prostorno uređenje? Koja planska dokumenta postoje, a koja je potrebno doneti? Koliki je turistički potencijal Kraljevice i da li planska dokumenta omogućuju razvoj u tom smeru? Postoji li mogućnost za uključivanje građana u proces donošenja odluka? Šta građani žele od svoje Park šume? 

Na tribini je najavljeno i osnivanje udruženja koje bi kroz svoje delovanje objedinilo različite oblasti ekologije i koje bi okupilo zainteresovane ljude iz čitave zaječarske opštine, uključujući i sela. Borba za očuvanje i zaštitu Kraljevice bila bi jedan od zadataka ovog udruženja.

Snimak cele tribine možete pogledati OVDE.

Projekat Kraljevica za sve nas Zaječarske inicijative realizuje se u okviru programa Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

 

Par dana kasnije, 30. oktobra, na isti način organizovali smo promociju knjige „Oči u u oči sa političkom korupcijom“.

Gost u Omladinskom centru bio je njen autor Siniša Janković, inspektor Ministarstva unutrašnjih poslova koji je 31 godinu proveo radeći na poslovima suzbijanja kriminaliteta, a poslednjih deset godina bio je šef Odseka za privredni kriminalitet Policijske uprave u Pančevu, kao glavni policijski inspektor. Poslednje dve godine radnog veka bio je šef tima i član Radne grupe UKP-a za 24 sporne privatizacije. U knjizi on otvoreno govori o akterima političke korupcije, citira razgovore sa nadređenima i detaljno opisuje policijske akcije koje je politička korupcija opstruisala i zaustavila.

Snimak promocije knjige možete pogledati OVDE.

Knjiga je publikovana od strane UG Instituta za istraživanje korupcije „Kareja“ iz Pančeva, u okviru projekta Suprotstavljanje političkoj korupciji u Srbiji na primeru Radne grupe za 24 sporne privatizacije. Projekat je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.