19. Aug 2020.

Komšije u akciji: Heroji Zaječara

Zaječarska inicijativa je pozvala meštane svih zaječarskih naselja da se prijave za učešće u novom programu pod nazivom Komšije u akciji: Heroji Zaječara, i zajedničkim angažmanom svoja naselja učine boljim i ugodnijim za život. Predlozi koji budu odobreni na raspisanom konkursu biće podržani sredstvima u iznosu od 90.000 dinara.

“Ideja iza ove akcije, ideja u koju inače čvrsto verujemo, jeste da kvalitet života u našem gradu, pre svega od nas samih zavisi, a ukoliko se otrgnemo apatije, udružimo i angažujemo - možemo da budemo heroji svojih ulica, sokaka, naselja i konačno - celokupnog grada. I to je poenta programa Heroji Zaječara” – naveli su iz Zaječarske inicijative.

Inače, ovo je još jedan u nizu programa donacija Zaječarske inicijative, koja je u prethodnih 12 godina podržala preko 170 projekata grupa građana i organizacija iz Timočke krajine u ukupnom iznosu od 250.000 dolara i time postala najveći donator u zemlji koji radi na lokalnom, odnosno regionalnom nivou.

 

KAKO KONKURISATI:

Komšije mogu da konkurišu tako što će direktno popuniti kratak on-line formular na adresi prijava.zainicijativa.org ili tako što će isti formular preuzeti sa adrese forma.zainicijativa.org, popuniti ga i poslati na mejl heroji@zainicijativa.org.

Poslednji rok za prijavu u okviru programa Komšije u akciji: Heroji Zaječara je 4. 9. 2020.

 

PRAVILA KONKURSA:

-          Osnovna svrha ovog programa jeste isključivo da okupi ljude koji žive u istom naselju i omogući im da zajedno urade nešto dobro za svoje okruženje – dakle , komšije mogu da bude veoma kreativne.  Jedini uslov jeste da projekat uključuje direktno angažovanje komšija, a ne da se svodi isključivo na kupovinu robe (npr. da se samo nabavi mobilijar) ili nabavku usluga (npr. da se plati preduzimač da nešto uradi).

 

-          Za sredstva mogu da konkurišu samo komšike i komšije - važno je da ih je više od 10 i da dolaze iz istog naselja. Nije potrebno da imaju bilo kakvo registrovano udruženje.

 

-          Kroz program se ne podržava investiciono održavanje zgrada. Ukoliko projekat bude odobren i ukoliko podrazumeva bilo kakve intervencije u javnom prostoru, on mora da bude u skladu sa važećim urbanističkim planovima grada. Takođe, sredstvima iz budžeta se ne mogu plaćati honorari i alkohol.

 

-          Pri odlučivanju, prednost će imati projekti koji donose korist celom naselju, odnosno što većem broju građana, koji aktivno uključuju što više komšija i komšika i koji podrazumevaju doprinos grupe koja konkuriše u naturi ili u novčanim sredstvima.