Raščivijavanje: Obrazovanje
11. Mar 2020.

Raščivijavanje obrazovnog i prosvetnog sistema u Omladinskom centru

U utorak 10. marta je u okviru serijala “Raščivijavanje” održana još jedna javna diskusija, ovog puta posvećena stanju u prosveti i obrazovanju pod nazivom “Kuda ide obrazovanje u Srbiji”. Obrazovni sistem je jedan od najmasovnijih i najvažnijih u našoj zemlji, i upravo gosti/govornici iz te sfere su pokušali da odgovore na pitanja: Kuda vodi naš obrazovni sistem? Da li naše obrazovanje mlade vodi – iz Srbije? Koje su mane, a koje prednosti našeg obrazovnog sistema? Dokle su nas dovele česte i nedovršene reforme u obrazovanju? Da li nastavni planovi prate tokove savremenog društva i potrebe tržišta? Kako se stvaraju, motivišu i kako zapošljavaju mladi nastavni kadrovi? Šta prosvetni radnici misle o elektronskim dnevnicima, primeni veštačke tehnologije u nastavi i najavljenim hologramskim nastavnicima?

Na tribini su govorili:

1. Slađana Stojanović Dickov - profesorka filozofije i gradjanskog vaspitanja.

2. Tatjana Račić - stručni saradnik u Komori Srbije - Komori Zaječar.

3. Goran Manojlović- pred. GO Unije sindikata prosvetnih radnika u Zaječaru.

4. Goran Stanković - direktor Tehničke škole u Zaječaru.

Gosti su bili saglasni u tome da česte reforme ne pomažu podizanju kvaliteta obrazovanja, kao i da se one ne vrše u skladu sa mentalitetom naših đaka, već se samo preuzimaju iz drugih zemalja, i naglasili da je ključno da akteri svake reforme moraju biti ljudi koji najviše vremena provode sa đacima i u vođenju nastave tj. nastavnici i profesori. 

Gosti su razgovarali i o dualnom obrazovanju i o tome šta ono predstavlja i kako funkcioniše u Zaječaru i istakli da bi ovakav model obrazovanja funkcionisao mnogo bolje kada bi privreda bila razvijenija nego što jeste u Timočkoj Krajini, ali i upozorili da je obrazovanje mnogo širi i značajniji pojam, i da njegov krajnji cilj ne sme da bude samo zaposlenje.

Takođe, osvrnuli su se i na problem sve manjeg broja učenika i neminovnog smanjivanja broja odeljenja, kao i na opasnost od gašenja škola, pre svega u seoskim sredinama.

I ova tribina je bila odlično posećena i zahvaljjući pitanjima posetioca, koji su je gledali uživo u Omladinskom centru, trajala je preko dva sata. Serijal Raščivijavanje, Zaječarska inicijativa sprovodi u saradnji sa Fondacijom za otvoreno društvo iz Beograda. 

Snimak cele tribine možete pogledati na sledećem linku: https://www.facebook.com/omladinski.centar/videos/135568561188663/