26. Nov 2019.

Javna diskusija o učešću građana u planiranju i odlučivanju o javnim prostorima

U utorak, 12. novembra 2019. je u organizaciji Zaječarske inicijative i  Međunarodnog centra Olof Palme, u prostorijama Omladinskog centra održana jedan od razgovora u okviru serijala pod nazivom «Vitalne diskusije». Tema je bila učešće građana, kao i stručne javnosti u urbanom planiranju i odlučivanju o javnim prostorima. Cilj ovog dogđaja je bio da se kroz otvoreni razgovor građanima otklone eventualne nedoumice vezane za njihovo učešće u pomenutim procesima, kao i da se na istom mestu okupe i građani i ljudi od struke, i uključe u teme koje su direktno povezane sa kvalitetom života u zajednici koju dele.

Prisutnima su se obratili i gosti tribine: Mirko Popović, programski direktor Regulatornog instituta za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine;  Jovan Rajić, advokat i predsednik UO Regulatornog instituta za obnovljive izvore energije i zaštitu životne sredine i Božena Stojić, urbanistkinja iz Instituta za urbane politike. Na javnu raspravu su pozvani i predstavnici Odeljenja za urbanizam, građevinske i komunalno-stambene poslove Grada Zaječara.

 Govornici na tribini su se dotakli i aktuelnih primera radova na javnim površinama u Zaječaru ali i ostatku Srbije i sa građanima podelili svoja iskustva iz dugogodišnjeg bavljenja svojim poslom. Bili su složni u oceni da građani imaju pravo i moraju da budu uključeni u promišljanje, koncipiranje, pripremu i razvoj projekata koji se tiču javnih prostora. Takođe su dodali i to da građani, iako znaju za svoja prava, često ne uzimaju učešće iz različitih razloga - zbog straha ali i nedostatka poverenja u javne institucije.

 Tribina je emitovana i na Facebook stranici Omladinskog centra, putem live streama, a video snimak možete pogledati na sledećem linku: https://www.facebook.com/omladinski.centar/videos/2386956068286753/