Mladi u pokretu predstavili svoje ideje u Zaječaru

Proteklog vikenda u Zaječaru je održan uvodni seminar sa predstavnicima đačkih parlamenata iz nekoliko gradova, koji će učestvovati u dugododišnjem programu Zaječarske inicijative Mladi u pokretu. Učenici iz nekoligo gradova u Srbiji su u Zaječaru predstavili projekte koje će u narednom periodu sprovoditi u okviru svojih škola. Mladi  su prepoznali različite probleme u svojim školama, vršnjačkim grupama i zajednicama i definisali ciljeve svojih projekata u skladu sa time.

 

Zaječarska inicijativa podržala je sledeće ideje:

’BorCast: Putovanje kroz medije’’ – Gimnazija ‘’Bora Stanković’’, Bor

  ‘’Čekajući demokratiju’’ – Tehnička škola, Majdanpek   

 ‘’Reci dosta je!’’ – Ekonomsko-trgovinska škola, Zaječar   

 ‘’Uključi se i ti’’ -  Gimnazija ‘’Svetozar Marković’’, Jagodina 

 ‘’U korak sa demokratijom’’ – Gimnazija, Knjaževac     

 ‘’Ekologija kroz demokratiju’’ – Medicinska škola, Zaječar

  ‘’Simuliranje rada Narodne skupštine na primeru teme: Unapređivanje mera za podršku mentalnom zdravlju mladih’’ – Druga kragujevačka gimnazija, Kragujevac

  ‘’Iza ogledala’’ – SŠ ‘’Branislav Nušić’’, Sokobanj

  ‘’Pozitivna diskriminacija ili afirmacija (Kako da mali postanu veliki)’’ – Gimnazija ‘’Mile Arsenijević – Bandera’’, Majdanpe

 ‘’Podkast!!! Pod, šta?’’ – Ekonomsko-trgovinska škola, Bor

‘’Da li je demokratija najbolji oblik vladavine?’’ – Gimnazija, Ćuprija

’Digitalna CANVA školica’’ – Dom učenika srednjih škola, Zaječar

 

U okviru programa „Mladi u pokretu“, đački parlamenti srednjih škola sa teritorije Republike Srbije mogu da konkurišu za maksimalni iznos do 700 američkih dolara u dinarskoj protivvrednosti. 

Cilj ovog programa je da se mladim ljudima ponudi dodatna mogućnost za demokratsko i građansko obrazovanje i to kroz aktivnosti koje sami osmisle i realizuju. Do sada je kroz program ’’Mladi u pokretu’’ podržano preko 90 projekata školskih parlamenata koji su omogućili mladima da učine nešto dobro u svojoj školi i zajednici, kao i da steknu znanja u vezi sa temama kao što su demokratija, aktivizam, ljudska prava i drugo.

 Mlade u pokretu realizuje Zaječarska inicijativa  uz podršku National Endowment for Democracy.