Završni seminar za srednjoškolce, učesnike Omladinskog kluba demokratije

Završnim trodnevnim seminarom na Staroj planini okončan je Omladinski klub demokratije, program Zaječarske inicijative koji je okupio je srednjoškolce iz Timočke krajine, koje interesuju teme poput političkih partija, političkih sistema, demokratizacije, međunarodne politike i odnosa. Kroz Klub, prijavljeni učenici imali su mogućnost da upoznaju vršnjake sličnih interesovanja, pohađaju različita predavanja i radionice o ovim temama, kao i da sami sprovode istraživanja, pišu radove o temama od javnog značaja i realizuju mini projekte.

Program je pogodan za sve učenike koji planiraju da upišu Fakultet političkih nauka, sociologiju ili fakultete srodnih struka i žele da steknu znanje iz njima bliskih društvenih nauka. Takođe, koristan je za one đake koje zanima angažovanje u zajednici, rad u organizacijama civilnog društva, novinarstvo i slično.

Mladi iz nekoliko gradova Timočke krajine su tokom trajanja projekta, učestvovali u nekoliko radionica, debata, pisali su eseje o prednostima i manama demokratskog uređenja, odnosu politike i ekologije, radu Ujedinjenih nacija, medijima, ženama u politici  i drugim temama koje su sami odabrali. Na samom seminaru oni su predstavili svoje radove i učili i vežbali tehnike prenošenja znanja, predavanja i komunikacije.

Učesnici projekta su predstavili sebe, svoje eseje kao i stavove o važnosti učešća mladih ljudi u društveno-političkom životu u seriji video klipova koje možete pogledati OVDE.

 


Omladinski klub demokratije realizuje Zaječarska inicijativa, kroz program Democracy Commission koji sprovodi Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.