Kako sprečiti divlju gradnju u prirodi Sokobanje?

Lako niče - teško se ruši!

Priroda Sokobanje sve je ugroženija. Nedovoljna aktivnost nadležnih inspekcija dovela je do sve veće divlje gradnje na zaštićenim područjima opštine Sokobanja. Ovakav vid gradnje, osim što estetski narušava prirodnu sredinu, često usled nestručnog ili bahatog izvođenja uzrokuje geomorfološke i hidrološke probleme, a ovako izgrađeni objekti energetski su neefikasni i stoga značajno uvećavaju zagađenje u okruženju. Na područjima gde je bitno očuvanje biljnog i životinjskog sveta, zaštićenih i endemskih vrsta, rastu nelegalno izgrađeni objekti.

 Predeo izuzetnih odlika – “Ozrenske livade” nalazi se na planini Ozren i pod zaštitom je države. Na ovom prostoru strogo su zaštićene 22 vrste biljaka: muški božur, mečja leska, klen, jagoda, dren, jorgovan itd. Ovaj predeo izuzetnih odlika gotovo je uništen nelegalnom gradnjom. Divlja gradnja sve više se primećuje i u specijalnom rezervatu prirode "Rtanj" i predelu izuzetnih odlika “Lepterija”. Srbija ima zakone za regulisanje ove oblasti divlje gradnje, ali njihovo pravilno tumačenje takođe postaje izlišno, s obzirom da se regulativa uglavnom ne primenjuje.

U nedostatku reakcije institucija, Sokobanjsko ekološko društvo smatra da je odgovornost svakog pojedinca da brine o svom prirodnom okruženju i podigne svoj glas u cilju očuvanja čistog vazduha, vode, a samim tim i prirodne sredine za sebe i buduće naraštaje. Članovi Sokobanjskog ekološkog društva se, kao volonteri – aktivisti, bave ovom problematikom, međutim, usled mnogih drugih ekoloških izazova na kojima su angažovani, ne uspevaju dovoljno da se posvete pomenutim slučajevima.

U okviru projekta Zaječarske inicijative „Greenstock – Zeleni Istok“ oni obilaze, popisuju i proveravaju legalnost svih izgrađenih objekata ili objekata u izgradnji na zaštićenim područjima opštine - i podnose prijave nadležnim službama. 

U isto vreme, žele da ohrabre građane da im pomognu i prijave divlju gradnju -. svaku izgradnju u prirodi, posebno u zaštićenim područjima, bez istaknute propisne table sa podacima o investitoru, izvođaču i dozvoli, kao i svaku drugu gradnju u prirodi za koju opravdano sumnjaju da je nelegalna (divlja) – poput ravnanja i betoniranja površine, izgradnja nadstrešnica i slično. Prijave se mogu izvršiti OVDE.

Zaječarska inicijativa je, pored Sokobanjskog ekološkog društva podržala još pet organizacija/akcija sredstvima u iznosu do 150.000 RSD po akciji. „Bližimo se uspešnom završetku svih podržanih projekata. Naša želja je da nastavimo da sarađujemo sa svim pokretima, organizacijama i pojedincima, koji rade na očuvanju prirode“ – istakli su iz Zaječarske inicijative.

 

Realizaciju ovog projekta podržala je Fondacija za otvoreno društvo iz Beograda.